Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ

Άρθρο του Αριστείδη Τσιπλάκου τ. Υπουργού.

Βλέποντας από μακριά τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, νομίζω ότι τα 30 χρόνια ενασχολήσεώς μου με τα κοινά και με την πείρα από το πέρασμά μου από τεχνικά και οικονομικά υπουργεία, μου δίνει το δικαίωμα να εκφράσω απλώς ορισμένες απόψεις που κατά την ταπεινή μου γνώμη θα βοηθήσουν για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.
Τις απόψεις μου αυτές τις είχα υποβάλλει υπό μορφή συγκεκριμένης προτάσεως στον Πρωθυπουργό το 1993 για την εξάλειψη του δημοσίου χρέους, η οποία είχε γίνει αποδεκτή, αλλά δεν πρόφτασε να την εφαρμόσει η τότε κυβέρνηση. Έκτοτε πάντοτε την προέβαλα ως την μοναδική λύση, τόσο στην Βουλή στην συνεδρίαση της 5.3.2003, αλλά και πρόσφατα δημοσιεύθηκε ως κύριο θέμα στις Αθηναϊκές εφημερίδες την 3.2.2010 και μάλιστα πρωτοσέλιδη σε μια από αυτές την 7.3.2010. Την πρόταση αυτή έθεσα υπ όψη τόσο του Προέδρου της Ν.Δ. που συμφώνησε, αλλά και σε αρμόδιους του Υπουργείου οικονομικών που δήλωσαν ότι θα την μελετήσουν.
Έπρεπε να περάσουν 8 μήνες για να αρχίσουν οι αρμόδιοι να σκέπτονται σοβαρά την πρόταση και μάλιστα ύστερα από έρευνες, που επιβεβαίωσαν το βάσιμό της, χωρίς όμως να διαφαίνεται απόλυτα η βούληση της κυβερνήσεως να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή της, που θα συντελούσε στην γρήγορη έξοδό μας από το σημερινό τέλμα.
Η πρόταση που πιστεύω ότι θα συμβάλλει στην όλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, συνοπτικά είναι:

1. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που υπερβαίνει τα 70.000 ακίνητα και η οποία σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού υπερβαίνει τα 300 δις ευρώ. Χρονομίσθωση ή πώληση των εγκαταλειμμένων ακινήτων και σωστή αξιοποίηση των υπολοίπων που σήμερα τα λυμαίνονται ορισμένοι αρμόδιοι που τα μισθώνουν σε ιδιώτες με ευτελή μισθώματα με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν σε βάρος του Δημοσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω καταθέσει στην προαναφερθείσα συνεδρίαση της Βουλής,
2. Πολεοδόμηση και οικοπεδοποίηση μη δασικών εκτάσεων, γύρω από αστικές περιοχές αλλά και παραθεριστικές. Η πώληση των οικοπέδων αυτών σε λογικές τιμές, θα έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός από τα σημαντικά έσοδα, την κατάργηση της αυθαίρετης δόμησης και σημαντική ανάπτυξη λόγω των οικοδομικών εργασιών.
3. Να γίνει καταγραφή όλων των καταπατητών δημοσίων εκτάσεων στις οποίες έχουν κτίσει πολυτελείς βίλες με την ανοχή των αρμοδίων με το αζημίωτο φυσικά και να κληθούν να καταβάλλουν άμεσα τουλάχιστον την αξία του οικοπέδου που έχουν καταπατήσει. Μία επίσκεψη από την Βάρκιζα ως το Σούνιο είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος που αποτελεί ένα μικρό μέρος του γενικότερου προβλήματος σε όλη την Ελλάδα.
Μόνο από την υλοποίηση των δύο πρώτων ενεργειών μπορεί άνετα να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, χωρίς τα επώδυνα μέτρα τα οποία δημιουργούν ύφεση και κοινωνικές αναταραχές και μάλιστα χωρίς τα μέτρα αυτά να επιλύουν το πρόβλημα.
Για την υλοποίηση της αξιοποιήσεως της ακίνητης περιουσίας, και την εξασφάλιση της διαφάνειας θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητη αρχή με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό στην οποία θα συμμετέχουν άτομα εγνωσμένης εντιμότητας και μόνο τρείς Γενικοί Διευθυντές των εμπλεκομένων υπουργείων. Η ανεξάρτητη αρχή θα καταγράψει την ακίνητη περιουσία θα προβεί σε δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς με πλήρη διαφάνεια και όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ειδικό κωδικό για την εξόφληση μόνο του χρέους και για καμιά άλλη ανάγκη του Δημοσίου.
Σημαντικό μέρος του δημοσίου χρέους οφείλεται στους εξοπλισμούς, Αν συσταθεί μια ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή θα διαπιστώσει ότι η τιμή που αγοράζαμε τους εξοπλισμούς, ήταν υπερβολική σε σχέση με εκείνη που αγόραζαν ακριβώς τους ίδιους και την ίδια εποχή οι άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Γερμανικά υποβρύχια που τα αγοράσαμε σχεδόν στην διπλάσια τιμή από εκείνη που τα αγόρασαν οι Κορεάτες.
Μπορεί ίσως να μην μπορούμε, λόγω των συμβάσεων, να μειώσουμε το χρέος στους προμηθευτές μας στην πραγματική τιμή, για να τους αναγκάσουμε να μας πούν σε πιούς έδωσαν τα πρόσθετα για να τα πάρουμε και να τους τα επιστρέψουμε.Όμως για αυτά τα πρόσθετα που πληρώσαμε δεν έχει κανένας ευθύνη;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζουμε είναι η απαξίωση του πολιτικού κόσμου,. Ο μοναδικός τρόπος την εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος είναι να ερευνηθεί σωστά το πόθεν έσχες όλων των υπουργών, υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων, διοικητών οργανισμών και ανώτερων δημοσίων λειτουργών σε κύρια πόστα από το 1974 ως σήμερα και να δημευθούν τα περιουσιακά στοιχεία όλων εκείνων που δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα έσοδά τους. Η μεμονωμένη περίπτωση εφαρμογής του πόθεν έσχες και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων μόνο ενός διευθυντού πολεοδομίας Σύρου, προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία, όταν πρωτοκλασάτοι υπουργοί που διαβιούν με τρόπο που δεν δικαιολογείται από τα νόμιμα έσοδά τους, παραμένουν ανενόχλητοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου